Й. Тачев – Нумизматично дружество Балчик, д-р Йорданов Нумизматичен клуб Варна

Единственото което държавата ще постигне с този недообмислен проектозакон е безвъзвратна загуба на подбирани с години колекции , тотално покриване на паметници на културата и увеличаване на контрабандата . Нито един колекционер , няма да обяви колекцията си и да я дари на държавата след като с години е влагал интелектуален труд , пари , все пак се е лишавал , и себе си и семейството. Аз имам чуство че Нина Чилова и сие са получили пари от западните аукциони , за да направят така , че никой да не може да си регистрира колекцията и единственият му шанс е да се спотаи или да плюе на всичко и да ги изнесе . Разберете , че освен 2-3 едри колекционери, които вие познавате , в България има хиляди други колекционери които НЯМА КАК ДАИМАТ ФАКТУРИ И МИТНИЧЕСКИ ДЕКЛАРАЦИИ , ЧЕ СА ВНЕСЛИ ЗАКОННО АНТИКИТЕ.

Толкова реакционен и вреден за Националното ни културно наследство закон не е създаван в цялата история на БГ . Дори Тодор Живков , подкрепяше нумизматичното движенив в Бг. Да се изисква документ за произход е абсолютна глупост . По добре да бяхте написали , че е закон за конфискация . Защото досега държавата не е била създала условия за това , ДА ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ЗАКУПУВАНЕ С ФАКТУРА .? ! С този закон приличате на комунистите които са извършили експроприация на имотите след 9 септември ! Не можете ли да проумеета , че освен няколко ултра богати колекционери , в България има и около 20000 колекционери съвсем обикновенни хора , които по нумизматичните клубове в България от 60 години на миналия век , са разменяли купували , наследявали основно монетки ! Вие сега искате да конфискувате всичко това , да ги лишите от възможност децата им да ги унаследяват , а всеки един от тях е заделял пари и време , ущетявал е и семейството си дори , за да отдели средства за това хоби ! Въпроса е кое е по добре , рестрективен закон и всичко събирано , консервирано и подбрано , да се изнесе и захрани чужди колекции и икономики , или като задължите всички да си регистрират колекциите без да ги лишавате от право на собственост да излезе всичко един път завинаги на светло и да се следи движението му . Ако изберете рестриктивния закон , няма земна сила която да принуди колекционерите да регистрират колекциите си , а всеки ще опита да ги изнесе и осребри навън или покрие за да чака по добри времена . Колекциите са създавани с десетилетия , има много наследствени , а сега държавата иска да ги национализира . Все пак ако Васил Божков с когото се ядат всички , не беше отделил средства , време и интелектуален труд , всичко щеше да е в чужбина . Това е факт . Е , питам аз простичко , кое е по добре , да са в България в неговата колекция , или от тъпа злоба и инат да кажем , че е по добре да са в чужбина . В крайна сметка за това , че колекционерите са свършили задълженията на държавата и все пак са опазили от износ тези ценности , сега за благодарност държавата ги конфискува .

България е държава с традиции в нумизматиката и клекционирането . Нумизматичното движение съществува преди да се роди Нина Чилова .

Освен Божков и Иванов и Радев , има хиляди обикновенни колекционери , помислете и за тях . Ще загубите и електорат от мин 100000 души на изборите с този антинационален проект . Интересно , че с този закон се конфискуват и наследства , защото много от колекциите са и такива . И това ли е Европейски почин ? Да каже Чилова , какъв е документа който иска от наследниците ? Безумие .

Близнаков (обикновен българин , опитващ се да разсъждава)

Advertisements
Публична on август 17, 2008 at 1:15 pm  Вашият коментар  

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: