П О З И Ц И Я на Сдружение „Кръг Будител”

След близо тригодишен труд Комисията по култура в Народното събрание внесе изненадващо и светкавично се постара да бъда приет на първо четене Закон за културното наследство. Това се случи, след като с не много ясни мотиви Министерството на културата изтегли своя законопроект.

Колкото и по стахановски да бяха извършени тези операции, за общността, имаща пряко отношение към проучването, съхранението и популяризирането на културно-историческото ни наследство, тези действия не останаха скрити. На импровизираното обсъждане в Народното събрание и от последвалата реакция в медиите стана ясно, че така предложеният законопроект няма нищо общо със очакванията.

А те бяха:

– Закон, отговарящ на съвременните реалности и кореспондиращ с европейското законодателство. Отчитащ процесите в глобализиращия се свят и освен защита, осигуряващ и перспектива за развитие.

– Закон, зачитащ правото на собственост.

– Закон, действително защитаващ националното ни културно-историческо наследство и ограничаващ иманярството и незаконния износ.

– Закон, подпомагащ децентрализацията и даващ възможност за развитие на процесите по изследване и социализация на културно-историческото ни наследство.

Това са малка част от очакванията.

Най-бърза реакция, както може да се очаква в едно демократизиращо се общество, показаха неправителствените организации. Становището си заявиха Съюз на нумизматичните дружества в България, Софийско нумизматично дружество “Г. С. Раковски”, Народно-образователно читалище на любителите и пазителите на националните старини, Национално сдружение за защита на културното наследство на България “Бъднина”, Съюз на антикварите в България, Съюз на българските антиквари, Национално дружество “Традиция”, Асоциация “Археа”, Асоциация “Сфера”, Асоциация “Екология и сигурност”, Фондация „Тракия” и др. Със свои мнения в медиите излязоха изявени и дългогодишни специалисти. Всички те са единодушни, че закон трябва да има, но не във вида, в който е предложен.

Сдружение „Кръг Будител” приема по принцип някои от изказаните становища, други счита за неприемливи. Заставаме зад убеждението, че трябва да се направи нужното за корекция на голям брой текстове. След 18-годишно чакане не е оправдано да се претупва в дни, необмислено и рисковано един толкова важен за страната ни закон.

Ето защо предлагаме да се проведе реално обществено обсъждане, в което да участват учени, музейни специалисти, колекционери, неправителствени организации и не на последно място законотворци и представители на изпълнителната власт.

Нека запазим сътвореното по нашите земи!

За Сдружение „Кръг Будител”

Пламен Крайски

(Председател на УС)

Advertisements
Публична on септември 1, 2008 at 2:07 am  Вашият коментар  

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: